marți, 5 iunie 2012

Începuturi...

Am ales să încep în acest mod deoarece sunt un tip de modă veche, născut în secolul trecut...Totul a început în urmă cu 25 de ani, atunci când am intrat în posesia cărții "Cu lanseta pe ape de munte", de Victor Țăruș! Locuitor al unui oraș de câmpie, parcurgând paginile amintitei cărți, simțeam o chemare lăuntrică către apele de munte dar și un mare respect/admirație pentru o formă de pescuit total necunoscută mie, practicată doar de un grup restrâns de inițiați! Să prind un păstrăv era suprema provocare a pescarului din mine!


Trout fishing is three times beautiful, spune o zicală englezească, și aveam să mă conving la prima întâlnire cu un râu de munte, atunci când aveam să remarc la rându-mi frumusețea deosebită a peștelui, apoi a modului și mijloacelor de capturare și deloc de neglijat, frumusețea mirifică a naturii înconjurătoare.
Acel râu a fost "prima dragoste", de aceea nu l-am uitat nici în ziua de azi, cu toate că, între timp a fost supus lipsei de respect a localnicilor și a unor așa ziși investitori...A fost râul pe care am luat decizia definitivă să pescuiesc exclusiv cu muște artificiale! De vină pentru această întâlnire a fost nea Ion Cristoi, pescar destoinic de păstrav dar cam neortodox în metode, pe care-l citez: Eu te duc la pescuit de păstrav, dar te vei lăsa de celelalte forme de pescuit! A avut dreptate: nimic nu se compară, în viziunea mea, cu pescuitul pe ape de munte! Fiind autodidact, mai greu la început cu alegerea echipamentului, cu castingul și cu multe cele...Poate de aceea am rămas cu "sechele" și mulți dintre puriști m-ar pune la zid pentru lansările mele!
Și uite așa am ajuns să practic fly fishing-ul!


Pe mai departe legatul muștelor rămânea o activitate "misterioasă", exclusiv pentru inițiați! Până într-o bună zi, când urmărind o emisiune a australianului Rex Hunt (pe Discovery), invitat a fost un pescar și un legător de muște local care a dat referințe despre cum se leagă o muscă artificială! A fost dezlegarea la ... confecționarea de muște artificiale, la fly tying! Și-n acest caz am fost un autodidact! De unde reviste, cărți, Google sau YouTube? Primele încercări au fost de tot râsul, bazate fiind pe cocoșii vecinilor socrilor mei, căzuți victime pentru friptura de Revelion sau Paște, ață de cusut și o minimenghină cumpărată din talcioc...Am perseverat de la an la an! Astăzi confecționez peste 200 de modele (preluate și adaptate de pe întreg mapamondul), iar cu muștele confecționate de mine se pescuiește cu succes atât în țară, cât și-n străinătate!

My flies for use!

Au trecut mulți ani, măcar de ar trece încă pe atât...
                                                                                                           @ ady_fly

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu