joi, 9 august 2012

Pagina începătorului (III) - Mulineta

Mândrii posesori ai lansetei de muscărit (fly fishing) mult visate, ne vom îndrepta atenția spre achiziționarea unei mulinete pe măsură, drept pentru care vom ține cont de unele recomandări:
- alegerea mulinetei se va face în concordanță cu clasa lansetei și a liniei (șnurului), asigurându-se echilibrul întregului ansamblu (ex.: am achiziționat o lansetă de clasă #4, vom achiziționa o mulinetă clasa #4 și linie (șnur) clasa #4); la fel ca-n cazul lansetelor există mulinete inscripționate cu clase de trecere (ex. 4/5, 5/6/7), acestea pot fi folosite cu condiția echilibrării propice a lansetei și a înmagazinării în întregime a liniei (șnurului) plus a backingului (suportului);
- mulineta destinată muscăritului (flyfishing-ului) este una cu tambur rotativ, fie pe bucșă, fie pe rulmenți;
- tamburul trebuie să fie suficient de mare pentru a putea înmagazina atât linia (șnurul), cât și backingul (suportul); diverse firme constructoare indicând pe tambur nivelul până la care poate fi încărcat cu backing (suport) pentru o bună funcționare;

Bătrâna mea mulinetă (I)

Bătrâna mea mulinetă (II)
- tamburul este executat cu perforații pentru reducerea greutății și pentru asigurarea ventilației necesare uscării liniei (șnurului);
- deși mai greu de determinat, este bine să ne asigurăm că, mulineta este fabricată din materiale rezistente la șocuri, la variații de temperatură și bineînțeles la apă; în prezent materialele folosite pentru construcție sunt din cele mai diverse: de la aluminiu, la material plastic, carbon (grafit) și până la titan;
- este foarte bine dacă mulineta este dotată cu sistem de frânare progresivă (drag), pe lângă cel bazat pe clicket;
- prețurile variază, în funcție de firma producătoare, de materialele folosite și de proprietăți de la câțiva euro la câteva sute (dacă nu cumva chiar mii de euro!).
- la fel ca-n cazul lansetelor, pescarii cu dare de mână se pot orienta la achiziționarea unei mulinete produsă de una din următoarele firme: Abel, Tibor, Orvis, Ross, Fin - Nor, Lamson, Loop, Redington, Sage, Vosseler.
Îngrijirea mulinetei pentru muscărit
Chiar dacă mulineta este una metalică sau este fabricată dintr-un material rezistent este bine ca la transport să fim atenți și să evităm șocurile. Este bine ca mulineta să fie transportată/păstrată separat de lanseta de muscărit, fie într-o cutie specială, fie într-un săculeț din panză.
Și în cazul mulinetei se impune ca după fiecare ieșire la pescuit să intervenim și să curățăm mulineta.
Din când în când este bine să demontăm tamburul și să curățăm interiorul și în mod special angrenajele acesteia! Pentru aceasta vom folosi cârpe din bumbac și degresanți ușori care să nu atace materialul din care sunt confecționate părțile componente.
După îndepărtarea vaselinei vechi și a impurităților, se administrează un nou strat de vaselină, fără a exagera însă. În final, se ansamblează părțile componente ale mulinetei.
Până la o nouă postare, lansări precise și pești pofticioși!
                                                                                                @ady_fly

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Visit Writing Reviews for the most reliable writing companies reviews by college students